Plody kaštanovníku jedlého se nacházejí v pichlavém obalu, který puká čtyřmi švy. V každém obalu je potom po dvou, až třech kaštanech. Tyto kaštany jsou lesklé a tmavě hnědé. Kaštany jsou jedlé a jsou vhodné jako pokrm po upečení nebo uvaření, neboť jsou kaštany v syrovém stavu trpké. Je v nich obsaženo velké množství škrobu, cukru a bílkovin. Kaštany jedlé jsou známou pochoutkou po celé Evropě. Jejich příprava jako pokrmu probíhá tak, že se obvykle naříznou na špičce do křížku a opékají se krátce na horké plotně. Také se ale melou. Vzniklá mouka se potom používá k přípravě pečených zákusků.
Kaštany pro gurmány
Jedlé kaštany mají vyšší energetickou hodnotu než brambory. Z jedlých kaštanů se připravují rozličné pokrmy, jako například nugát, nádivky, polévky a moučníky.
· V jižní Evropě jsou tyto kaštany konzumovány se zeleninou, s masem, anebo s máslem a sýrem.
· Mezinárodní kuchyně připravují z jedlých kaštanů kaštanovou kaši se zvěřinou, kaštanové pyré se šlehačkou, kaštanový pudink, kaštany v čokoládě, a kandované kaštany nebo i nugát.
Všestranný tanin
Ze stromů kaštanovníku se získává zdraví prospěšná látka tanin. Z této látky se vyrábí:
· výživa pro zvířata
· vína, likéry a brandy
Tanin má hlavně příznivý vliv na zdraví. Mezi vlastnosti taninu patří:
· detoxikační účinky
· působí protizánětlivě
· stahující účinky
Jedlé kaštany se sklízí v říjnu, kdy se trhají ručně z kaštanovníku.
· Nejmenší kaštany jsou potom použity jako surovina pro mletí kaštanové mouky.
· Velké a střední kaštany se dále zpracovávají. Mohou být i po tepelné úpravě konzumovány.
Aby se odstranili paraziti uvnitř kaštanů, máčí se kaštany v padesáti stupňové vodě a následně se zchladí.
Jedlé kaštany obsahují:
· velké množství vitamínů skupiny B, převážně B5 a B6
· draslík
· fosfor
· hořčík
· vápník
· železo
· sodík
· třísloviny